Karhu-, susi-, villisika- ja ilvestestit 8.7.2018

Haluatko tietää miten koirasi käyttäytyy, kun se kohtaa karhun, suden tai ilveksen? Tuoko se pedon luoksesi? Puolustaako se sinua? Yrittääkö se haukullaan pitää sen paikallaan vai johdattaa kauemmas? Näihin ja moniin muihin seikkoihin saat vastauksen tuomalla koirasi testattavaksi. Testin avulla lisäät omaa tuntemustasi koirasi luonteesta ja opit havaitsemaan mahdollisen vaaran tulkitsemalla koirasi käyttäytymistä. Kasvattajille testi toimii mainiona työkaluna jalostusta ajatellen. Testissä käytetään aitoja karhun, suden ja ilveksen hajuja, joten koirat reagoivat samoin kuin tositilanteessa.


Testi soveltuu kaiken rotuisille koirille ja testi voidaan suorittaa myös pennuille. Jos perheessäsi elää useampi koira testi voidaan suorittaa myös ns. laumatestauksena. Koiran ominaisuudet / käyttötarkoitus huomioidaan testissä, esim. laumanvartijoille on oma testinsä. Petotesteillä voidaan kompensoida perinteistä luonnetesiä, jonka osa-alueet eivät kaikilta osin palvele laumanvartijoita.


Testaajana ja promoottorina toimii Asko Sorvo, jolla kokemusta laumanvartijoista jo 80-luvulta. Hän testannut lisäksi jo tuhansia koiria ja testattuja rotujakin on kertynyt yli 250.


Askon vankka tuntemus koirista perustuu monenlaiseen toimintaan koirien parissa. Koiria kasvattaneena hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä kasvattajien ja koirien testaajien kanssa mm. entisen Jugoslavian alueella, Unkarissa, Ranskassa, Belgiassa ja Tšekeissä, ja päässyt seuraamaan myös paikallisten koirien testaamista. Suomessa Asko on nähnyt yli 800 eri rotujen luonnetestiä. Omia koiria hänellä on ollut koko ajan, useita kerrallaan. Hän on kouluttanut aggressiivisia ja ongelmakoiria vuosien ajan, ja toiminut mm. eläinkoordinaattorina Myrsky-elokuvaa tehtäessä. Karhu- ja susitestiä kehittääkseen, Askon yhteistyökumppaneihin kuuluu myös Sulo Karjalainen Kuusamon Suurpetokeskuksesta.


Testin kulku on hyvin yksinkertainen. Aluksi koiran annetaan haistella karhun, suden tai ilveksen hajua, jonka jälkeen kävellään lähemmäs petoa, ja koiran ohjaaja jää paikalleen seisomaan. Tämän jälkeen peto tulee esiin. Pääasiassa koiran ohjaajan tehtävänä on vain seisoa paikallaan ja pitää omalla liikkeellään liina löysänä, mutta tarvittaessa testaaja huutaa ohjeita. Testin ajan koira on pitkässä liinassa, jotta se pystyy liikkumaan vapaasti. Koiralla täytyy olla tiukka nahkapanta, jotta se ei saa vedettyä päätänsä pannasta läpi. Testissä ei ole tarkoitus pelotella koiraa turhaan, eikä aiheuttaa koiralle traumoja pedoista. Testi tehdään täysin koiran ehdoilla eli sen annetaan esim. paeta tilanteesta jos se niin haluaa. Testin kesto on noin 15 minuuttia/koira.
Millä testata, karhulla, sudella vai ilveksellä? Testin voi suorittaa vaikka kaikilla pedoilla saman viikonlopun aikana, mutta ei samana päivänä. Karhu on koiralle pahempi vastus, joten sillä saadaan yleensä vahvempi reaktio aikaiseksi. Sutta koira taas saattaa pitää lajitoverina ja pahimmassa tapauksessa menee mielistelemään. Ilves on ensimmäistä kertaa mukana testeissä tänä vuonna.


Omasta kokemus on vuoden 2014 tapahtumasta. Valkoinenpaimenkoira Arttu testattiin karhulla ja sudella. Molemmissa näissä oli aivan erilainen reagointi. Testin jälkeen Asko antoi suullisen palautteen ja kirjallisen lomakkeen. Opin omasta koirastani paljon. Oletin, että Arttu painuu häntä koipien välissä kiitolaukkaa autoon turvaan, mutta ei... Facebookista ja TÄSTÄ löytyy Artun video, kuinka se reagoi sudelle. Arttu koki, että susi on vihainen koira ja ryhtyi rauhoittelemaan sitä. Karhutestissä taas löytyi vahva puollustusvietti. Artun tempperamentti ja taisteluhalu näkyi myös petotestissä ja vastasi luonnetestin tuloksia. Todella antoisaa ja omasta koirasta opettavaa. Koiran reaktiot ovat siis täysin geneettisiä, eikä niitä voi opettaa. Mitä nuorempi koira, sen puhtaammat käyttäytymismallit. Rohkeutta joko löytyy tai sitten ei...

Kiinnostuitko? Tule rohkeasti mukaan 8.7.2018!
Ilmoittatudu sähköpostitse ilmot.petotestit@gmail.com

Testihinnat:

60€/koira
Saman omistajan toinen koira / testi eri pedolla = 40€
Saman omistajan kolmas tai siitä useampi koira / testi = 20€
Laumatesti = 60€ (saman omistajan koirat)

Huom! Porrastettu hinnoittelu koskee samassa testitapahtumassa suoritettuja testejä.

Testimaksuja ei peritä etukäteen, vaan ne suoritetaan käteisellä paikan päällä. Jos mahdollista, varaa tasaraha matkaan.

Katso myös www.petotestit.com

Ainutlaatuinen tilaisuus testata koirasi vietit!

Testitapahtuma on ollut suosittu, joten se järjestetään taas kesällä 2018.